WhatsApp
Bizi Arayın

Lip Lift Nedir?

lip lift

Lip lift yani dudak kaldırma, “philtrum” olarak bilinen burun ile dudağın üst kısmı arasındaki boşluğu kısaltan cerrahi bir prosedürdür. Prosedür, görünen pembe doku miktarını artırarak dudakların daha dolgun ve belirgin görünmesini sağlar.

Yüzümüzde bazı oranlar var. Da Vinci Oranları da denen bu orana göre yüzümüzü birbirine eşit ve enine 3 parçaya bölebiliyoruz. Bu dudak bölgesi için de bir oran var. Bu da şudur: burunun altından çene bölgesine kadar olan bölgede, burun- üst dudak arası 1/3 iken, alt dudak ile çene arası 2/3 oranında olmalıdır.

Bu tabi şart değil ama estetik açıdan tercih edilen bir şey. Eğer ki bu oranlar üst dudakta daha uzun ise o zaman üst dudak daha aşağıda görünüp, kişiye daha sert bir hava verebilir. Bir de beraberinde ince bir dudak varsa bir bayan için daha sıkıntılı olabilir.

Biz bazen dudakta cerrahi girişimi yapmak istemiyoruz. O zaman üst dudağı büyüterek, biraz daha dışa çevirerek bunu kamufle etmeye çalışıyoruz. Ama bazı kişilerde sadece onun yapılması yeterli olmaz. Bu durumda lip lift yani üst dudak kaldırma işlemi yapıyoruz. Aslında kaldırma değil o bölgenin uzunluğunu azalttığımız için üst dudak dışarı doğru dönmüş oluyor.

Dudak kaldırma nasıl yapılır?

Tam burun tabanından orantıyı sağlayacak oranda ne kadar bir uzunluk varsa o kadar deri ve deri altı yağ dokusu birlikte çıkartılıyor ve bu bölge onarılıyor. İşlem lokal anestezi altında yarım saat içinde biten bir işlemdir.

1 hafta sonrasında da buradaki dikişler alınır. Dikişler alındıktan sonra tam burun tabanında pembe bir çizgi oluşur. Bu çizgi zaman içinde çok kısa bir sürede aynı açık rinoplasti de kolumella da yaptığımız çizgiler gibi zamanla beyazlar. Beyazladığı zamanda zaten normal doğal burunun yüzden çıkma bölgesinde olduğu İçin rahatsız edici bir sorun çıkarmaz. Yapılan işlem de kalıcı bir işlemdir.

Lip lift teknikleri nelerdir?

Aslında basitçe yapılan işlem bu ancak birkaç çeşit dudak kaldırma işlem tekniği daha vardır. Türleri ve teknikleri bilmek önemlidir, çoğunlukla yukarda anlattığım şekilde yapılmasına rağmen cerrahınızla hangisinin sizin için doğru olduğu konusunda konuşabilir, kararınızı ona göre verebilirsiniz.

Doğrudan Dudak Kaldırma

Bazen martı kanadı tekniğiyle dudak kaldırma olarak adlandırılan doğrudan dudak kaldırma, daha belirgin bir dudak sınırı oluşturur. Üst dudağın hemen üstünden ince bir deri şeridi çıkarılır ve deri yukarı doğru çekilerek daha belirgin bir vermilyon (dudakların pembe kısmı) yanılsaması yaratılır.

Bu prosedür genellikle üst dudak bölgesinde küçük bir iz bırakır.

Subnazal Megafon

Subnazal megafon, en yaygın dudak kaldırma prosedürlerinden biridir. Cerrah, genellikle daha az görünür olan burun tabanı boyunca gizlenmiş bir kesi yapar. Kesik genellikle bir megafon şeklinde yapılır ve dudağın ortası, sağ ve solu buruna doğru çekilir.

Merkezi Dudak Kaldırma

Merkezi bir dudak kaldırma, subnazal bir megafon asansörüne benzer. Burun altından yapılan kesi ile burun ile dudak arasındaki boşluğu kısaltır.

Köşe Dudak Kaldırma

Ağzın her iki köşesine iki küçük kesi yapılarak ve az miktarda deri alınarak yapılır. Bazı insanlar, daha dolgun dudaklara sahip olmak istedikleri için bunu başka bir dudak kaldırma türü ile birlikte yaptırmaya karar verirler.

İtalyan Dudak Kaldırma

İtalyan dudak kaldırma, her bir burun deliğinin altında iki kesi gerektirir ve bu ayrıntı dışında, megafona çok benzer. Genellikle gözle görülür bir yara izi bırakmaz.

Kimler Dudak Kaldırma İçin İyi Bir Adaydır?

Dudak ile burun arasındaki boşluğu azaltmak isteyenler için dudak kaldırma iyi bir seçenektir. Yaşla birlikte bu boşluk genellikle artar ve dudakların daha ince görünmesine neden olabilir.

Dolgulardan istedikleri görünüme kavuşamayan genç insanlar ya da dolgu maddelerinin dudaklarını doğal olmayan bir şekilde dolgun gösterdiğini düşünenler de dudak kaldırma prosedürünü tercih edebilirler.

Dudak kaldırma kalıcı bir çözümdür, bu nedenle dolgunun bakımından bıkmış kişiler için de faydalı olabilir.

Burnunuzun tabanı ile dudağınızın üstü arasında çok fazla boşluk yoksa (yaklaşık 1,5 santimetre), sigara içiyorsanız ve ameliyat sonrası iyileşme dönemi sizin için uzunsa (yaklaşık 2 ila 4 hafta), şeker hastalığınız veya kanınızın pıhtılaşma yeteneğini etkileyen başka bir durumunuz  veya ağız uçuklarınız varsa bu operasyona karar vermeden önce cerrahınızla konuşmanızda fayda vardır.

Prosedür Nasıl?

Ameliyattan önce ve sonra sizi başarıya hazırlamak için atmanız gereken birkaç adım vardır.

Ameliyattan önce:

  • Doktorunuz ameliyattan önceki ve sonraki haftalarda sigarayı bırakmanızı isteyebilir.
  • Anesteziye kötü etki edebileceğinden 48 saat öncesinden alkol kullanmayı bırakmanız gerekebilir.
  • 2 hafta öncesine kadar aspirin ve kan sulandırıcı ilaçlardan uzak durun.

Ameliyattan sonra:

  • İşlemden sonra 24 saat dinlenmeyi planlayın.
  • Sonraki haftalarda yorucu egzersiz yapmaktan ve sigara içmekten kaçının.
  • Yüz üstü uyumaktan veya ağzınızı çok fazla açmaktan kaçının.
  • Küçük bir diş fırçası kullanın ve dikkatlice fırçalayın.
  • Dudaklarınızı nemli tutun.
  • Doktorun tavsiyelerine göre kesileri temizleyin.